A gyerekek, a tizenévesek és a kontaktlencsék - Szemeszter Optika

A gyerekek, a tizenévesek és a kontaktlencsék


Ez az ismertető betekintést ad a szemüveg alternatívájába, a kontaktlencse viselésbe, és áttekinti a viselés különböző lehetőségeit gyermeked számára.
A látáskorrekció igénye a Föld népességének több, mint a felét érinti, és ez a szükséglet már nagyon fiatal korban jelentkezhet. A szemüvegek és a kontaktlencsék egyaránt választási lehetőséget jelentenek a gyerekek, a tizenévesek és a felnőttek számára, akiknek látását korrigálni kell. Egy minden részletre kiterjedő szemvizsgálattal a kontaktológus segíthet annak megállapításában, hogy melyik a legjobb választás, kortól függetlenül.

Megválaszoljuk a gyermekkorban és kamaszkorban történő kontaktlencse viseléssel kapcsolatban gyakran feltett kérdéseket, és bemutatjuk a kontaktlencsék fiatal páciensek általi biztonságos és kényelmes használatát.
Azonban ne feledd, hogy a saját és családtagjaid látáskorrekciójával kapcsolatban hozott végső döntést mindig kontaktológusoddal együtt kell meghoznod!
 
Kérdések és válaszok
 
Ha új dolgot tanulsz az itt olvasottakból, akkor valószínűleg annak valamelyik családtagod vagy barátod is hasznát láthatja, ezért oszd meg új ismereteidet azokkal az emberekkel, akik fontosak Neked!
 
A gyerekek megfelelő alanyok a kontaktlencse viselésre?
 
A gyerekek kiváló alanyok a kontaktlencse viselésre! Rendkívül aktívak, és a szemüveg számos tevékenységük során kényelmetlen lehet. Sok gyerek ideális jelölt a kontaktlencse viselésre, mivel motiváltak, és ezért odafigyelnek a kontaktlencse-szakemberre.
A legtöbb gyerek képes gondját viselni a saját kontaktlencséinek segítséggel, vagy anélkül, és számos előnyük származhat belőle. A gyerekek és a tinédzserek egyaránt a látáskorrekció kényelmesebb módjának tartják a kontaktlencséket, és a fiatalabb gyerekek épp annyira ügyesek a lencsék kezelésében és viselésében, mint a tizenévesek.
 
Mik az előnyei, ha a gyerekek kontaktlencsét viselnek?
 
Számos oka van annak, amiért egy bármilyen korú gyereknek előnyére válhat, ha kontaktlencsét visel.
 
A gyerekek és a fiatal felnőttek aktív életmódot folytatnak. Játszanak, sportolnak, és általában többet mozognak, mint a felnőttek. A kontaktlencsék az összes ilyen tevékenység során viselhetőek, nem kell kivenni azokat, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy megsérülnek. Ezenkívül nem korlátozzák a periférikus látást, mint a szemüvegek. A nyilvánvaló látási előnyök mellett a kontaktlencsének pszichológiai hatása is lehet, ami megnövekedett önbizalmat eredményezhet a szemüvegviseléssel szemben. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek és a tizenévesek elégedettebbek voltak a kontaktlencse viseléssel, mint a szemüvegviseléssel. Ennek eredményeként a gyermek szívesebben viselheti a látáskorrekciós eszközét, és bátrabban részt vehet különféle tevékenységekben anélkül, hogy félne a szemüveg elvesztésétől, sérülésétől vagy eltörésétől.
 
Egy másik tanulmányban, amely közel 500 rövidlátó gyerek életét követte három éven át, a kontaktlencsét viselő gyerekek jobbnak érezték a fizikai megjelenésüket, az elfogadottságukat a barátaik között, és a sportolási képességüket, mint a szemüveges gyerekek. Azok a gyerekek, akik nem szerettek szemüveget hordani, az iskolai feladatokban is magabiztosabbnak érezték magukat, miután áttértek a kontaktlencse viselésre.
 
Mi a legjobb kor a kontaktlencse viselés megkezdéséhez?
 
A kontaktlencse szakemberek azt javasolják, hogy ne az életkor legyen annak a feltétele, hogy a gyerekek mikor kezdenek kontaktlencsét hordani. Ha egy gyerek elég érett ahhoz, hogy megértse a kontaktlencse ápoláshoz tartozó higiéniai kérdéseket és hogy milyen veszélyekkel jár, ha a tanácsokat nem tartja be, akkor jó kontaktlencse jelöltnek tekinthető. Valójában bármilyen korú gyermekek (akár csecsemők is) viselhetnek kontaktlencsét, ha a megfelelő útmutatást követik.
A szülők támogatása szintén kulcsfontosságú tényező annak megállapításában, hogy egy gyerek alkalmas-e kontaktlencse viselésére. A motiváció egy másik fontos tényező annak eldöntésében, hogy mi a megfelelő időpont a kontaktlencse viselés megkezdéséhez.
A lányok gyakran előbb mutatnak érdeklődést a kontaktlencsék iránt, mint a fiúk, és ezt sokszor a megjelenés motiválja. A fiúk érdeklődését a kontaktlencsék iránt leginkább az motiválja, hogy sportolni szeretnének a szemüveg kényelmetlensége nélkül. Ha ezeket a szempontokat vesszük figyelembe az életkor helyett, akkor sokkal pontosabban meg lehet ítélni, hogy valaki készen áll-e a kontaktlencse viselésre.
Tanulmányok kimutatták, hogy akár egy 8 éves gyermek is, akinek látáskorrekcióra van szüksége, tökéletesen képes a kontaktlencse viselésére és gondozására.
 
A kontaktlencse megköveteli a stabil látást?
 
Sok ember (főleg a rövidlátók) úgy találja, hogy a látása még késő tizenéves és a korai húszas éveiben is változik. Az eldobható lencsék széles választékának köszönhetően már nem szükséges megvárni, amíg a látás és a szem alakja stabilizálódik. Ha a lencsék felírását összekötjük a kontroll vizsgálatokkal, akkor a látás bármilyen változása kielégíthető az újonnan felírt lencsékkel. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekek kontaktlencsével történő illesztésekor nincsenek jelentős különbségek a szem alakjában és méretében a felnőttekhez képest, ezért a kontaktlencse felírását nem korlátozza a lencseparaméterek elérhetőségi skálája. Kutatások azt is megerősítették, hogy sem a kontaktlencsék, sem a szemüvegek viselése nincs hatással arra, hogy a látásélesség miként fejlődik, amennyiben a korrekció optimális.
 
A gyerekek betartják a kontaktlencse használat előírásait?
 
A gyerekeket kontaktlencse szakember tanítja meg arra, hogy miként használják és ápolják lencséiket.
Mivel tisztelik a vizsgáló személyt, nagyobb valószínűséggel hallgatnak rá, és elfogadják a kapott tanácsokat. A fiatal gyerekeket mindazonáltal a szüleiknek ellenőrizniük kell, akik nyilvánvalóan biztosítani szeretnék, hogy a kontaktlencse viseléshez tartozó összes kockázatot a minimális szinten tartsák.
A gyerekek kiválóan alkalmazkodnak, és ha egyszer megtanulták a helyes módszert, azokat gyakran magukkal viszik egészen a felnőttkorba.
A legbiztonságosabb opció az lehet, ha megfontolod a napi eldobható lencsék használatát, vagy olyan ápolási módszert választasz, amely egyszerű és hatékony. A szabályok betartásának megerősítéséhez alapvető fontosságú a gyerekek és a szülők tanítása és későbbi továbbképzése.
 
A gyerekek szemének több oxigénre van szüksége?
 
Nem igaz, hogy a gyerekek szemének több oxigénre van szüksége, mint a felnőttekének. A szaruhártya fiziológiája hasonló a felnőttekéhez. Sok gyerek csak alkalmanként szeretne kontaktlencsét viselni, például sportoláshoz. A napi eldobható lencsék a legalkalmasabbak az ilyen gyerekek számára, és nem valószínű, hogy emiatt a szemük hosszú távú egészsége veszélyeztetve lenne. Ha hosszabb viselési idő szükséges (különösen, ha 12 óránál több), a szilikon-hidrogél anyagok elegendő mennyiségű oxigént nyújtanak ahhoz, hogy biztosítsák a hipoxiához kapcsolódó komplikációk minimális kockázatát a gyerek idősebb korában. Azonban nem javasolt, hogy a gyerekek a kontaktlencsét alvás közben is viseljék.
 
Milyen típusú kontaktlencsét érdemes használni?
 
Manapság számos, különböző kontaktlencsefajta elérhető a piacon, ezért a legtöbb fiatal páciensnek található megfelelő, ha kontaktlencsét szeretne viselni.
Természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye és a hátránya is, amelyeket mérlegelnünk kell a választáskor, figyelembe véve az adott gyermek optikai és életstílusbeli igényeit. Kontaktlencse szakembere tanácsot adhat ezzel kapcsolatban, és útmutatást nyújthat a legmegfelelőbb típusú kontaktlencse kiválasztásához.
 
Drágák a kontaktlencsék?
 
Kontaktlencse tanácsadás alkalmával informálunk a kontaktlencse által a gyerek „életminőségére” és látására gyakorolt pozitív hatásokról, és a kontaktlencsével járó költségekről is. Valójában a kontaktlencsék nem sokkal drágábbak, mint egy márkás szemüveg, különösen ha a gyerek hajlamos rendszeresen eltörni a szemüvegeit.
A kontaktlencsék számos előnyt nyújtanak amellett, hogy egyszerűen korrigálják a gyermek látását. Emiatt a szülőknek nagyobb bizalommal kell gyermeküknek engedni a kontaktlencse viselését a látáskorrekció lehetőségeként.
A kontaktlencse szakemberek a szülőkkel együttműködve a kontaktlencse lehetőségek széles skálájáról választhatnak, beleértve az cilinderes látáskorrekciós (asztigmiát korrigáló) lencséket, a gyakori csereidejű lencséket és a napi eldobható lencséket is, hogy minden gyerek számára megtalálják a tökéletes választást.

 

duplázó ajánlat

Hoya Multifokális lencsékre

Vásárolj egy pár Hoya multifokális lencsét és egy második pár szemüveglencsét adunk ajándékba!