KIKNEK AJÁNLOTT? - Szemeszter Optika

KIKNEK AJÁNLOTT?

Kinek ajánlott a kontaktlencse?

A világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul. A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak, valamint az egyre magasabb színvonalú gyártási technológiára és nyersanyagokra.
 
Általában a fiatalok használnak kontaktlencsét, bár a legújabb kutatási eredmények - az egynapos viselésű progresszív lencsék (Focus DAILIES Progressives) kifejlesztése miatt konkurenciát jelentenek a szemüveggel szemben a 45 év fölöttieknek is. Mivel minden páciens egyéni módon reagál a különböző típusú lencsékre, kiválasztásukkor szigorúan meghatározott szemészeti vizsgálatokra van szükség. Először előzetes vizsgálatot kell végezni a lencsék kiválasztásához. A lencse szemre illesztése után 30 perc elteltével kerül sor az első ellenőrzésre, amikor a páciens szemének reakcióját vizsgálják. Háromhavonta szükséges kontrollvizsgálat. Ez a folyamat garantálja a megfelelő lencseválasztást mindenki számára.
 
A kontaktlencséket gyakran alapvető látáskorrekciós eszköznek ajánlják. Ez mindenekelőtt azokat érinti, akiknek nagy mértékű látáshibájuk (+/- 6,0 D fölött) van. Ennek főleg az az oka, hogy a szemüveg természetellenes mértékben kicsinyíti vagy nagyítja a látott képet. Hasonló a helyzet abban az esetben, amikor a két szem hibája között 3,0 D-nál nagyobb eltérés van. Ilyenkor gyakoriak a problémák a sztereo látással, mivel nagy különbség van a jobb és bal szemmel látott kép között. A kontaktlencsék sok előnnyel rendelkeznek. Alapvető értékük az a tény, hogy tökéletes látást biztosítanak minden légköri viszony esetén, a látómezőt pedig nem korlátozza a szemüvegkeret. Szemüveg viselésekor, főleg nagy mértékű hibánál a látott kép kicsinyített vagy nagyított. A látott kép kontaktlencse viselése esetén természetes nagyságú. A kontaktlencse viselése akkor is ajánlott, amikor korlátlan látótérre van szükség és amikor a szemüveg az orról lecsúszva nem nyújt megfelelő biztonságot (pl. a magasban dolgozóknál). Természetesen mindenki viselhet kontaktlencsét, akiknél nem állapítottak meg ellenjavallatot és akik ki akarják használni a kényelemérzetet és teljes látáskorrekciót, amit a lencsék biztosítanak. A látáshibával rendelkezők egyúttal megváltoztathatják külsejüket is. Léteznek kissé színezett lencsék, amelyek mélyítik a szivárványhártya természetesen világos árnyalatát, valamint olyan, teljes fedőképességű lencsék, amelyek teljesen megváltoztatják a szemszínt. Tökéletes látásúak is megváltoztathatják a szemszínüket a színezett lencséknek köszönhetően. Nekik készültek a színes, dioptria nélküli, ún. plano lencsék.
 
Javallatok, ellenjavallatok
 
Kontaktlencsék mindenkinek ajánlhatóak, akinek életmódja lehetővé teszi a higiénés szabályok betartását. Előfordul azonban, hogy a lencsék viselése nem ajánlott egyes személyek számára. Egyéni tulajdonságok és betegségek, mint pl. kötőhártya-gyulladás, kimondottan erős szemszárazság, az egyik szem hiánya és érzethiány a szaruhártyában, valamint a szem első része, a szemhéj vagy a szem körüli bőr megbetegedése komoly ellenjavallatot jelentenek, vagy csökkent tűrőképességet okozhatnak.
 
A lencsehordás lehetősége főleg attól függ, hogy a páciens könnye milyen minőségű és mennyiségű. Mivel a kontaktlencsék szabadon kell, hogy "ússzanak" a szemen, a könny mennyisége elegendő kell, hogy legyen ennek biztosítására. Másrészt a könnyek összetétele hatással van a lencsén megjelenő lerakódásra. Ennek mennyisége és kora határozza meg a lencsék átláthatóságát, a kényelemérzetet és a lencseviselés tűrését. Emiatt minden, ami befolyásolja a könnyfilmet, döntő hatással van a kontaktlencse viselésére. A száraz szem problémájával küzdő betegek ezért naponta csak néhány óráig vagy egyáltalán nem viselhetnek lencsét.
 
A könnyfilm gyengülése vagy összetételének változása különböző tényezőknek köszönhető. Többek között a cukorbetegségben szenvedők, akik hormonkészítményeket szednek vagy akik dohányoznak, gyakran kell, hogy vizsgálatnak vessék alá magukat. Hasonló a helyzet a terhes és szoptató anyákkal, mivel a gyakori hormonális változások sokszor a könnyréteg fehérjetartalmának növekedésével járnak, ami maga után vonja a lencséken lerakódott fehérje mennyiségi növekedését. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a felsorolt személyek nem viselhetnek kontaktlencsét. Állandó ellenőrzés alatt kell, hogy álljanak, hogy a megfelelő lencsét kapják, a legjobb viselési módot és cseregyakoriságot határozzák meg számukra.

duplázó ajánlat

Hoya Multifokális lencsékre

Vásárolj egy pár Hoya multifokális lencsét és egy második pár szemüveglencsét adunk ajándékba!