HOGYAN VÁLASSZUNK? - Szemeszter Optika

HOGYAN VÁLASSZUNK?

Itt a tavasz, előbújtak végre a napsugarak! Nem csoda, hogy mindenki rohan, hogy beszerezze legújabb, divatos napszemüvegét. De vajon tudjuk-e, hogyan válasszunk és mire figyeljünk?
Lódiné Kapási Nóra, a Szemeszter Optika szakértője az alábbiakban fogalmazta meg javaslatait.
 
Tapasztalataink szerint a leggyakrabban az alábbi fontossági sorrendet vallják a vásárlók: 
1. jól álljon!
2. jó ára legyen!
3. márkás legyen!
4. legyen jó a lencséje (UV szűrés)!
5. kellemes legyen a lencse színe!
6. ha valami gond van, tudjanak reklamálni, javíttatni, lencsét cserélni stb.

Mi az Ön javaslata? 
Optikusként, ha nem is pontosan, de nagyjából fordítva gondolom. A legfontosabb, hogy a lencse legyen megbízhatóan UV szűrős. Ezek után még ne a tükörbe nézzünk, az még ráér, tekintsünk ki az utcára. Figyeljük meg, mennyire változtatja meg a színeket a lencse, és ez számunkra mennyire kellemes. Figyeljük meg, megváltozik-e a térérzékelésünk, van-e torzítás!
 
Ha mindezek rendben vannak, végre belenézhetünk a tükörbe is. Ha tetszik a fazon, de ferdén áll a szemüveg, esetleg nyomja a fülünket vagy az orrunkat, nem kell kétségbe esni, hiszen a szakember pontosan a fejünkre tudja állítani (feltételezve, hogy optikai szaküzletben vásárolunk). A végén megnézhetjük az árat is. Ha ez túl magas, kezdjük a folyamatot elölről!
 
Hol ajánlott napszemüveget vásárolni?
 
Mindenképp szaküzletben, ahol képzett látszerészek dolgoznak. Gondoljunk bele, igaz, hogy amíg nincs a szemüveggel probléma és gyakrabban veszítjük el, mint ahogy tönkre menne, mindegy, hol vásárolunk. Mi történik azonban akkor, ha kiesik egy csavar? (megjegyzem gyakran előfordul) Bemegyük egy optikushoz, aki díj ellenében tesz bele egy újat, és ilyenkor tudjuk meg, hogy a márkásnak hitt napszemüvegünk olcsó távol keleti utánzat. Egy optikai szaküzletben a termékekhez tudnak alkatrészt biztosítani, tudnak javítani, pótolni, beállítani...
 
Szükségszerű, hogy ami olcsóbb, rosszabb is?
 
Szükségszerűen nem, de általában igen. Vannak olcsó napszemüvegek, jó UV-szűrő képességgel, de a legtöbb ezt nem tartja meg sokáig, a napfény hatására a réteg öregszik, és elveszti ezen képességét.
 
Lehet-e egy napszemüveg káros a szemnek?
 
Lehet. A szembe jutó fény mennyiségét a szemünk szabályozza. Ha a pupillánk beszűkül, kevesebb fény jut a retinára. Mi történik, egy rossz minőségű napszemüveg esetén, ami nem szűri ki a káros sugarakat? Mivel sötétít a lencse, a szemünk úgy tudja, kevés a fény, és a pupilla kitágul, ennek következtében pedig több káros sugár érkezik a szemünkbe.
 
A gyerekeknek ajánlott-e napszemüveg?
 
Viták vannak a gyermek napszemüvegekről. Vannak, akik úgy gondolják, hogy nem szabad gyermekkorban "lustítani" a szemet, hadd dolgozzon csak a pupilla. Ez igaz is. Mégsem tartom jónak, ha a fehér homokos tengerparton, ahol alulról, felülről süt a nap, minden családtag napszemüvegben sétálgat, egyedül szegény gyerek hunyorog, miközben ömlik a könny a szeméből. Egy biztos. Ha napszemüveg, akkor az a legjobb legyen. Nem értek egyet, a "valami olcsó legyen, úgyis csak a gyereknek kell" hozzáállással. Egy felnőtt saját felelősségre tönkre teheti a saját szemét, joga van hozzá. A gyerekével ezt nem teheti.
 
Létezik-e dioptriás napszemüveg? Ezt kinek javasolja? Mire kell ügyelni dioptriás napszemüveg lencse választáskor?
 
Röviden: létezik. Mindenkinek javaslom, akinek optikai hiba van a szemén, vagyis minden szemüvegesnek. Tudni kell, hogy ezek az optikai minőségű lencsék nem csiszolhatóak mindenféle szemüvegkeretbe, tehát gyakran előfordul, hogy nem a hőn áhított divatos napszemüvegkeretbe kerül bele a lencse, hanem egy kicsit szolidabb keretbe. Előnyt viszont mindenképpen jelent, hogy olyan színű és árnyalatú lencsét választunk, amilyet csak akarunk!
 

duplázó ajánlat

Hoya Multifokális lencsékre

Vásárolj egy pár Hoya multifokális lencsét és egy második pár szemüveglencsét adunk ajándékba!