Szemüveggel az alvászavar ellen - Szemeszter Optika

Szemüveggel az alvászavar ellen

Sok kutatás és cikk foglalkozott már az alvászavar és a digitális eszközök által sugárzott kék fény összefüggésével. Nem véletlenül. De mi is a magyarázata az összefüggésnek?
Szervezetünkben a kötelező pihenésért a melatonin hormon az egyik főfelelős, mely sötétben kezd el termelődni, majd a testhőmérsékletet lecsökkentve általa álmosodunk és alszunk el.
 
Honnan tudja a szervezetünk, hogy a melatonint el kell kezdeni termelni? A szem ideghártyájában lévő sejtek küldenek információt az agyalapi mirigynek. Tehát, ha sötétedik, és egy bizonyos sugárhossz tartományban lévő fény már nem jut a szembe, megy az információ.
 
De mi van akkor, ha nem szüntetjük meg ennek a kék fénynek a szembe jutását, mert lefekvés előtt még e-bookotolvasunk, végig pörgetjük a facebook-ot, vagy egyszerűen a laptopon dolgozunk, vagy csak LED fényforrást használunk? Nem engedjük, hogy ezek a sejtek információt küldjenek a hipotalamuszba, mert azt hiszik nappal van, nem termelődik melatonin, éberek maradunk és a tevékenység befejezése után még 1-1,5 óráig csak forgolódunk. Nem tudunk elaludni. Mit teszünk? Kicsit olvasunk, szörfölünk a neten, majd amikor már hulla fáradtak vagyunk, álomba szenderülünk. Reggel pedig fáradtan ébredünk. Felnőtt, gyerek egyaránt.
 
Mit tehetünk?
 
Tervezzük meg alvásunkat! 1-1,5 órával a lefekvés előtt már ne használjunk digitális eszközöket, vagy fordítva, legyünk tisztába azzal, hogy a digitális eszközök használata után 1-1,5 óra múlva tudunk elaludni.
 
Használjunk, már elérhető alkalmazásokat, melyek bizonyos, általunk beállított időtartományban megváltoztatják a képernyő, kijelző fényét, mely már nem az említett tartományban sugároz.
 
Szemüveget viselőknek a legegyszerűbb, mert már létezik az adott kék fény kiszűrésére szolgáló felületkezelés, mely tökéletes megoldást nyújt a viselő számára. Hiába az esti, éjszakai fény, a szűrésnek köszönhetően a melatonin termelése elkezdődik és nyugodtan alszunk.
 

duplázó ajánlat

Hoya Multifokális lencsékre

Vásárolj egy pár Hoya multifokális lencsét és egy második pár szemüveglencsét adunk ajándékba!