A kontaktlencse és a sport - Szemeszter Optika

A kontaktlencse és a sport


Sporttevékenységek közben fontos a jó látás, hogy a legjobb eredményeket érd el versenyszerű és hobbiszintű sportolásnál egyaránt. Ne becsüld alá a látási problémákat még akkor sem, ha úgy gondolod, hogy nincs nagy jelentőségük!
Legyél akár egy olimpikon - életed legjobb formájában -, vagy egyszerűen csak élvezd időnként a „hobbi”-futást, a kontaktlencse éles látást biztosíthat Neked mindehhez. Így a mozgás szabadságát is élvezheted anélkül, hogy a szemüveged útban lenne.

A szemed erőlködhet, és ez hatással lesz a teljesítményedre is. A helyes látáskorrekció alapvető fontosságú, ahogy a rendszeres szemvizsgálat is.
 
Kérdések és válaszok
 
Ha új dolgot tanulsz az itt olvasottakból, akkor valószínűleg annak valamelyik családtagod vagy barátod is hasznát láthatja, ezért oszd meg új ismereteidet azokkal az emberekkel, akik fontosak Neked!
 
Miért fontos a látásélesség a sportban?
 
Sportolás közben a látómezőnek szélesnek kell lennie, és folyamatos, teljes vizuális érzékelést kell garantálnia. Például egy mozgó tárgy követéséhez, a pályán belüli pozíciójának megbecsléséhez, és a saját mozgásod koordinálásához. Ehhez éles és teljes körű látásra van szükséged, és a kiváló látás biztosításához meghatározott időközönként részt kell venned szemvizsgálatokon!
A rendszeres szemvizsgálat során nem csak azt ellenőrzik, hogy a látásodat kell-e korrigálni? Ez nem csak a szem egészségének ellenőrzésére szolgál, hanem a testednek más rendellenességeire is fényt deríthet, mivel egy szemvizsgálat során olyan mögöttes általános egészségügyi problémákat lehet felismerni, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A vizsgálat során a szemész azt is megállapítja, hogy a szemeid mennyire jól működnek együtt, és a teljesítményük javítható-e? A jó látás jobb munka és sportolási teljesítménnyel jár – azaz valójában egy jobb életminőséget biztosít.
  
A kontaktlencse javíthatja a teljesítményemet?
 
• A kontaktlencsék jobb periférikus és oldalsó látást biztosítanak, mint a szemüveg.
• Nincs akadály Közted és a céltárgy között, nem lesz piszkos, és nem párásodik be.
• A kontaktlencse éles és stabil látást biztosít, ráadásul maszk, védőszemüveg, vagy sisak alatt is hordható.
• Nem kell azon aggódnod, hogy útban lesz, leesik, vagy lecsúszik, mint a szemüveg, amikor mozogsz vagy izzadsz.
• Nagyobb látóteret biztosít, mindkét szemnek élesebb látást és még jobb kontrasztot nyújt.
• Kontaktlencsével a teret a valóságnak megfelelően látod, vagyis a képek sem formájukban, sem méretükben nem torzulnak. 
• És mivel nem kell a látással törődnöd, minden figyelmedet a sportra összpontosíthatod!
 
Mely sportágak esetében válhat leginkább előnyömre a kontaktlencse?
 
Bár minden sportot jobb úgy játszani,  hogy kontaktlencsét viselsz, az alábbiakban olyan sportokat találsz, melyeknél a legnagyobb előnyöket tapasztalhatod:
 
Ütős játékok
 
Gondolj bele, mennyivel jobb lehetnél a teniszben,  a tollaslabdában vagy a fallabdában, ha nem kellene azon aggódnod, hogy leesik és eltörik a szemüveged minden alkalommal, amikor egy ütésre nyújtod a kezed...
 
Labdajátékok 
 
A labdajátékoknál, mint a kosárlabda, a futball és a röplabda, folyamatosan 360 fokos látómezőre van szükség. A szemüvegtől eltérően, ami a periférikus látást leszűkíti, a kontaktlencse segít abban, hogy mindent jól szemmel követhess.
  
Kocogás
 
Ez a lendületes sport, mint minden kardio-edzés , folyamatos függőleges mozgást is jelent. Ha kocogás közben szemüveget viselsz, akkor valószínűleg másodpercenként kell visszatolnod az orrodra a szemüveget. 
 
Kerékpározás és korcsolyázás 
 
A kerékpározás és a korcsolyázás gyors sportok, amikhez ügyességre, erőnlétre és koncentrációra van szükség. Az embernek nincs ideje és energiája arra, hogy a szemüvegével vacakoljon, ami esetleg bepárásodik, lecsúszik, vagy leesik a földre, és sportolás közben elveszik. 
 
Extrém sportok
 
Az extrém sportok, mint a gördeszkázás és a BMX kerékpározás intenzív 
összpontosítást igényelnek. A mutatványokban nem ritkán szerepelnek teljes fordulatok és a test 360 fokos pörgései. Az eséses balesetek esélye nagyon magas, és a szemüveg csak tovább növelheti ezt. 
 
Vakmerő sportok 
 
Ha azt tervezed, hogy vakmerő tevékenységbe fogsz, akkor az első dolog az kell legyen, hogy a csúszós szemüveget kontaktlencsére cseréled, hogy a kezed szabad maradhasson. Képzelj csak el a bungee jumping-ot egy esetlen szemüvegben, ami szorosan az arcodra van szíjazva! Ez nem csak kényelmetlen, de veszélyes is, ha eltörik a szemüveged, az üvegszilánkok könnyen megsebesíthetnek!
 
Milyen típusú kontaktlencsét érdemes használni a sportokhoz és az aktív életmódhoz?
 
A napi eldobható lencsék számos előnyt kínálnak. A kényelem és a problémamentes használat mellett a fertőzésveszély ennél a típusnál a legkisebb, mivel mindegyik lencse egy steril csomagolásból kerül elő. A felületi lerakodások veszélye ezáltal ki van küszöbölve, és ez még tisztább látást eredményez.
A látáskorrekció különösen kényelmes módja, mivel nincs szükség lencseápolásra – a lencséket egyszerűen kidobhatod minden nap a használat után.
 
A látásélesség befolyásolja a fizikai teljesítményt?
  
Ne engedd, hogy látásod korlátozzon a tevékenységeiben! Az optimális és természetes látás nem csak a pontos és a nem fárasztó szemtevékenység előfeltétele, de még teljesítményedet is javíthatja.

 

duplázó ajánlat

Hoya Multifokális lencsékre

Vásárolj egy pár Hoya multifokális lencsét és egy második pár szemüveglencsét adunk ajándékba!