Gyermek látásvizsgálat - Szemeszter Optika

Gyermek látásvizsgálat


Szemüveg gyermekeknek a Szemeszter Optikában
 
Gyermekbarát optikaként kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek látásvizsgálatára is. Körültekintő gondoskodással vizsgáljuk meg a gyermek szemét és viselkedését egyaránt, így kapunk teljes képet arról, hogy pontosan milyen szemüvegre van szüksége az éleslátáshoz.
 
SZEMETEKNEK KEDVES AJÁNLAT:
Gyerekbarát kedvezmény a Szemeszter Optikában: 14 éves korig minden termékre és szolgáltatásra 20% kedvezményt biztosítunk diákigazolvány felmutatásával! Nézzetek be hozzánk, érdemes!
 

 
Balla Lilly optometrista végzi a vizsgálatokat, az alábbiakban foglalta össze tapasztalatait:
 
A szülők számára nem minden fénytörési hiba megléte nyilvánvaló. A legnagyobb veszélyt azt jelenti, ha a gyermek egyik szemével jól lát, a másikkal viszont nem. Ebben az esetben a panaszok hiánya miatt könnyen tompalátás alakulhat ki a rosszabbul látó szemen, mely a páciens egész életét végigkíséri.
 
Már újszülött kortól érdemes a babák látásfigyelmét vizsgálni, azt hogy apró tárgyakra mennyire fixálnak. Érdemes lehet külön-külön letakarni a kisgyermek szemeit, mellyel szűrhető, hogy a két szem látása között van-e különbség. Előfordulhat, hogy az egyik szem takarása ellen következetesen tiltakozik, a másik szem takarása viszont nem zavarja. Ekkor valószínű, hogy a gyermek csak az egyik szemével lát jól.
 
Már jól beszélő gyermekeknél a két szemet külön-külön vizsgáljuk. Egyszerű képeket vagy villákat mutatunk, egyre kisebb méretben. Az iskolások látásvizsgálata már megegyezik a felnőttek vizsgálatával.
 
Tanulási zavarokat, olvasási nehézségeket és fejfájást is okozhat egy ritkán vizsgált szemészeti probléma, a rejtett kancsalság. A közvéleményben a rejtett kancsalság kevésbé ismert, így sokszor nem is gondolják a szülők, hogy szemészeti probléma áll a tanulási-olvasási nehézségek hátterében.
 
A páciens szempárján nem észlelhető a probléma, mert az idegrendszer párhuzamosan tartja a szemeket, ez azonban megterhelő az agynak. A lakosság 80-90 százaléka sorolható ebbe a körbe, a többségnél azonban a rejtett kancsalság nem okoz panaszokat.
 
Ez az optikai hiba általában öröklődik, és születéstől adott. A tünetek gyermekkortól jelentkezhetnek, leggyakrabban olvasási nehézségek formájában – emiatt előfordulhat, hogy diszlexiásnak hiszik a tanulót. Emellett jelentkezhet még kettős látás, fáradékonyság, koncentrációzavar, fejfájás, migrén és szem körüli fájdalom.
 
Ha a felsorolt tünetek jelentkeznek, érdemes speciálisan rejtett kancsalságot szűrő vizsgálatra vinni a gyermeket. A vizsgálat életkorhoz mérten különböző tesztábrákkal történik, így azon a kisebb gyermekek is könnyedén részt tudnak venni.
 
Az optikai hibát az úgynevezett polateszt eljárással vizsgáljuk, amelynek során kiderül, hogy a két szem hogyan képes együttműködni. A diagnosztizált rejtett kancsalságot prizmás szemüveglencsével korrigáljuk, ennek köszönhetően a szemek pihenőállásban lehetnek, így az idegrendszernek és a szemizmoknak nem kell az addigi pluszmunkát elvégeznie. Mivel a prizmás lencse speciális alakú, kontaktlencsével nem lehet korrigálni a rejtett kancsalságot.
 
Az első napokban a szemüveghordással panaszok jelentkezhetnek, hiszen az idegrendszerben és szemizmokban rögzült állandó korrigálásnak lazulnia kell. A leggyakrabban szédülést, torz látást, esetleg a térérzékelés megváltozását tapasztalják. A prizmás szemüvegek megszokását – éppen úgy, mint minden új szemüveg esetében – érdemes reggelente, kipihent idegrendszerrel elkezdeni, és a nap folyamán addig hordani, amíg nem okoz nagyobb kellemetlenséget. Ha ez az első nap egy óra hosszát jelent, nem gond. Fontos azonban, hogy a szemüveg levétele után aznap már ne vegye vissza a páciens a szemüveget, hiszen az idegrendszernek az állandó optikai korrekció váltogatása megterhelő lehet. Másnap ismét kipihent idegrendszerrel folytatni lehet a megszokást. A panaszok minden nap csökkenni fognak, és az esetek többségében rövidesen elmúlnak.
 
Jelentkezzetek látásvizsgálatra ITT

 
 

duplázó ajánlat

Hoya Multifokális lencsékre

Vásárolj egy pár Hoya multifokális lencsét és egy második pár szemüveglencsét adunk ajándékba!